Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Πόση … “Ντόρα” περιέχουν τα 1.385 απόρρητα «ελληνικά» έγγραφα της Wikileaks;

Αν και οι μέχρι στιγμής αποκαλύψεις θυμίζουν τον πόλεμο της σταγόνας, επειδή δεν περιέχουν ακόμα τίποτα το συγκλονιστικό, εν τούτοις η κ. Ντόρα Μπακογιάννη επιδίδεται όπως μαθαίνουμε σε έναν υπόγειο διπλωματικό αγώνα για να σταματήσει τις διαρροές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η κ. Μπακογιάννη ανησυχεί ιδιαίτερα για τηλεγραφήματα της περιόδου 2006-2008 που αφορούν το Σκοπιανό. Την περίοδο εκείνη τηλεγραφήματα διπλωματών απο την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα φαίνεται ότι κάνουν λόγο για ακύρωση απο υψηλά ιστάμενα στελέχη του υπουργείου της γραμμής Καραμανλή για μια ονομασία για όλες τις χρήσεις («erga omnes»)...

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί στο Διδίκτυο, τουλάχιστον 1.385 απόρρητα αμερικανικά έγγραφα που σχετίζονται με την Ελλάδα αναμένεται να διαρρεύσουν από την Wikileaks, τις προσεχείς ημέρες. Τα 49 από τα έγγραφα αυτά στάλθηκαν από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα μεταξύ των μηνών Ιουλίου-Φεβρουαρίου του 2006 και αφορούν στρατιωτικές πυρηνικές εφαρμογές. Το πιο πρόσφατο μήνυμα έχει ημερομηνία 25/2/2010 και περιλαμβάνει κωδικούς της Συρίας και του Ιράν δίπλα από της Ελλάδας και εστάλη μόλις δύο ημέρες έπειτα από την δημοσιοποίηση των ανησυχιών της Ουάσινγκτον για τα πυρηνικά προγράμματα του Κουβέιτ και του Ιράν.

Τα 1313 έγγραφα που θα χρησιμοποιήσει η Wikileaks, έχουν συνταχτεί από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και τα υπόλοιπα 72 από το προξενείο στην Θεσσαλονίκη. Τα πρώτα έχουν συνταχτεί στις 16 Ιουλίου 1985 και ο κωδικός τους αντιστοιχεί στην κατηγορία της τρομοκρατίας. Τα θέματα που αναφέρονται στην πλειοψηφία των μηνυμάτων που στάλθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια, σχετίζονται με την ελληνική εξωτερική πολιτική καθώς και με ενδοκυβερνητικά θέματα.


Συγκεκριμένα, η πρεσβεία έστειλε 945 μηνύματα με τον κωδικό PREL, που αντιστοιχεί στις ελληνικές διεθνείς σχέσεις και 638 με τον κωδικό PGOV, που αναφέρεται σε θέματα των ελληνικών κυβερνήσεων. Οι αμερικανοί διπλωμάτες έγραψαν περίπου 157 μηνύματα που αφορούσαν θέματα τρομοκρατίας. Τα 50 από αυτά έφεραν τον κωδικό «τρομοκρατίας» PTER και στάλθηκαν μέσα στο 2009. Δέκα από αυτά στάλθηκαν τον Φεβρουάριο του 2009. Τον μήνα δηλαδή, που η Σέχτα Επαναστατών επιτέθηκε σε ένα αστυνομικό τμήμα στον Κορυδαλλό και στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER.

Δεκάδες μηνύματα σχετικά με διάφορα στρατιωτικά θέματα, στάλθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι κωδικοί τους δείχνουν ότι 89 από αυτά περιγράφουν στρατιωτικές δράσεις, 37 στρατιωτική βοήθεια και πωλήσεις όπλων και τα 139 ελέγχους οπλισμών και θέματα που σχετίζονται με αφοπλισμούς.

Το 2007 θα μπορούσε να ονομαστεί «η χρονιά της εθνικής ασφάλειας», καθώς η πρεσβεία των ΗΠΑ είχε εκδώσει 10 μηνύματα με τον κωδικό PINS. Τα πιο πρόσφατα με αυτό τον κωδικό είχαν την ημερομηνία 29/1/2009 και 16/12/2009 και αφορούσαν θέματα τρομοκρατίας, διεθνών σχέσεων, ενδοκυβερνητικών σχέσεων και οικονομικής ενίσχυσης. Ο κωδικός για την εθνική ασφάλεια και για την κοινή ασφάλεια είναι σημειωμένοι επάνω τους. Τα 42 μηνύματα έχουν τον κωδικό PINR(Intelligence) που αντιστοιχεί στην κατασκοπία. Αναφέρονται επίσης σε θέματα οικονομίας, τρομοκρατίας, επιστήμης, βιολογίας και ιατρικής.

Περίπου 80 μηνύματα που συντάχτηκαν από τις αρχές του 2005 μέχρι τα τέλη του 2010 σχετίζονται με θέματα ενέργειας. Πέντε εξ αυτών συντάχτηκαν τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάιο του 2006 και περιέχουν το όνομα της εταιρείας Gazprom. Τα 13 από αυτά περιέχουν στοιχεία που αφορούν πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ένα από τα μηνύματα φέρει την ημερομηνία 4/4/2008. Πιθανότατα σχετίζεται με την υπογραφή του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή για την συμμετοχή της χώρας στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, μία ημέρα νωρίτερα.Τρία από αυτά τα μηνύματα «ενέργειας» που συντάχτηκαν κατά το παρελθόν και στην διάρκεια αυτού του χρόνου, αναφέρονται στη Ρωσία, τη Βουλγαρία (2),την Τουρκία, το Ιράν, την Ιταλία και το Αζερμπαϊτζάν.

Ο πιο κοινός κωδικός μετά από αυτών των διεθνών σχέσεων και των ενδοκυβερνητικών και οικονομικών θεμάτων είναι ο κωδικός PHUM, που αντιστοιχεί στα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΠΗΓΗ: ANTINEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ