Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Πάνω από 1200 έγγραφα για την Κύπρο θα αποκαλύψει το Wikileaks

Λευκωσία: Το Wikileaks, σταδιακά θα παρουσιάσει 251.287 έγγραφα που αποτελούν στην καταπληκτική τους πλειοψηφία αναφορές από τις πρεσβείες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο προς το Υπ. Εξωτερικών της χώρας τους.

Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνονται, από τα έγγραφα που θα παρουσιαστούν, 1.253 αφορούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ».
Από τα έγγραφα αυτά, τα 849 αποτελούν αναφορές της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία προς το Κέντρο (Υπ. Εξωτερικών ΗΠΑ). Από αυτά, 388 αποτελούν μη βαθμονομημένες υπηρεσιακές αναφορές. Αλλά 431 έχουν τον χαρακτηρισμό «εμπιστευτικά» και ακόμα 30 έχουν τη διαβάθμιση «Άκρως Απόρρητο». Τα υπόλοιπα 404 έγγραφα που δεν συντάχθηκαν από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία, αφορούν έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ με οδηγίες προς τις Πρεσβείες κυρίως για συλλογή και αποστολή στοιχείων που αφορούν και την Κύπρο - π.χ. δραστηριότητα ξένων προσώπων ή οργανώσεων στο νησί μας, όπως και αναφορές Πρεσβειών των ΗΠΑ σε άλλες χώρες, κυρίως την Άγκυρα, αλλά και Αθήνα και Τελ Αβίβ και Λονδίνο.

Τα νεότερα τρία έγγραφα που θα αποκαλυφθούν, συστάθηκαν από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ τα παλαιότερα αφορούν στον Φεβρουάριο 2005.

Συγκεκριμένα, 15 από τα έγγραφα της Πρεσβείας των ΗΠΑ που θα αποκαλυφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα στο Wikileaks, αφορούν το έτος 2005, άλλα 210 το 2006, άλλα 210 το 2007 άλλα 235 το 2008, ενώ 150 έγγραφα αφορούν το 2009 και 19 το τρέχον έτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε τουλάχιστον 12 εμπιστευτικά έγγραφα της Πρεσβείας προς το Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ, αφορούν και σε ενεργειακά θέματα της Κύπρου και προφανώς στο θέμα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Όπως είναι αναμενόμενο στην πλειοψηφία τους οι αναφορές από την Πρεσβεία στη Λευκωσία -σχεδόν κάθε δεύτερη αναφορά- αναφέρεται και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (425 αναφορές) κυρίως σε σχέση με το Κυπριακό. 178 από αυτά αναφέρονται και στην Τουρκία.

Για την UNFICYP καταγράφονται 79 αναφορές από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία προς την Ουάσιγκτον. Ενδιαφέρον προκαλούν και τέσσερα κωδικοποιημένα απόρρητα τηλεγραφήματα από την Πρεσβεία προς το Κέντρο, που αφορούν θέματα του ΝΑΤΟ σε σχέση με την Κύπρο.

Σαράντα δυο αναφορές είναι σχετικές με το Ιράν και τη Συρία και είτε αναφέρονται σε θέματα διακρατικών σχέσεων είτε σε πληροφορίες για τις δύο χώρες σε σχέση με την Κύπρο.

Σε πολεμικό καταφύγιο οι υπολογιστές


Τριάντα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, ανάμεσα σε συμπαγείς βράχους, προστατευμένοι από βομβιστικές επιθέσεις ακόμα και με πυρηνικά όπλα, φυλάσσεται ένα μέρος των κεντρικών υπολογιστών (servers) που φιλοξενούν τα απόρρητα έγγραφα που φέρνει στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα WikiLeaks.org. Εκεί βρίσκεται ουσιαστικά το ψηφιακό κέντρο και τα συστήματα διαχείρισης και αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων της εταιρεία Bahnhof που φιλοξενεί τους υπολογιστές. Πρόκειται για πρώην στρατηγείο πολέμου και αποθήκες κρίσιμων πυρομαχικών του στρατού, που κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Ονομάζεται «Pionen White Mountains» και να βρίσκεται στη Στοκχόλμη της Σουηδίας κάτω από το πάρκο Vita Bergen.Η μια και μοναδική είσοδος ανάμεσα στα βράχια έχει φάρδος μισό μέτρο ενώ οι εφεδρικές γενήτριες ηλεκτρικού ρεύματος του χώρου και των συστημάτων, είναι προδιαγραφών όπως αυτές για τα σύγχρονα υποβρύχια. Οι πόρτες εισόδου έχουν πάχος μισού μέτρου.

Οι υπολογιστές του WikiLeaks.org μεταφέρθηκαν εκεί τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη. Να σημειωθεί όμως ότι υπάρχουν και εφεδρικά συστήματα υπολογιστών σε άλλες περιοχές, όπου φυλάσσονται αντίγραφα όλων των δεδομένων των υπολογιστών του WikiLeaks.org.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ