Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Wikileaks για Κυπριακό: Η Τουρκία ικανοποιημένη από τον Γιώργο Παπανδρέου

H Τουρκία ζητούσε μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ στο κυπριακό, η οποία εμφανίζεται, επίσης, ικανοποιημένη από την πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Sinirlioglu είπε πως η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ παρεμποδίζεται από τις αντιρρήσεις που κρύβουν πολιτικά κίνητρα αρκετών κρατών-μελών, κυρίως τη Γαλλία, την Αυστρία και την Κύπρο. Άσκησε δριμεία κριτική στον Νικολά Σαρκοζί. Κατηγόρησε τη Γαλλία για....
 αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού και καταδίκασε τη γαλλική διαφωνία στην υποψηφιότητα της Τουρκίας, η οποία «μεγαλώνει το πολιτιστικό χάσμα» μεταξύ Χριστιανών της Ευρώπης και του μουσουλμανικού κόσμου: «Ένα ευρύτερο κοινό το παρακολουθεί αυτό».

Εξέφρασε τη λύπη του για τον παρατηρούμενο εφησυχασμό των Ελληνοκυπρίων σχετικά με τις συνομιλίες για ένωση του νησιού: «η συμμετοχή στην ΕΕ τους καθιστά ευάλωτους». Οι Ελληνοκύπριοι, είπε, θέλει ο κόσμος να ξεχάσει την πρόοδο που επιτεύχθηκε από το σχέδιο Ανάν το 2004. Υποκρίνονται ότι οι σχέσεις μεταξύ των 2 κοινοτήτων του νησιού αποτελούν εσωτερική υπόθεση. Η πρόταση του Ταλάτ θα έπρεπε να αποτελέσει μια καινοτομία, αλλά οι Ελληνοκύπριοι απέτυχαν να ανταποκριθούν.

Ο Ντάουνερ είναι εκνευρισμένος, το ίδιο και οι Τουρκοκύπριοι. Η τουρκική κοινότητα θα καταγράψει αυτή της τη δυσαρέσκεια μη επανεκλέγοντας τον Ταλάτ ως πρόεδρο τον Απρίλιο, υποστήριξε. Παράλληλα, επανέλαβε την τουρκική έκκληση για μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις.

Ο Sinirlioglu καλωσόρισε την απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου στην επιτολή Ερντογάν της 30ης Οκτωβρίου, με την οποία ζητούσε μια ειλικρινή συζήτηση για τις μακροχρόνιες διαμάχες των 2 γειτόνων. Κατανόησε την καθυστέρηση Παπανδρέου, λόγω των ασχολιών του με την ελληνική οικονομική κρίση. Βασισμένος στην απάντηση του Παπανδρέου, είπε πως η Τουρκία αναμένει νέες συνομιλίες με την Ελλάδα σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ