Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Αόρατα δακτυλικά αποτυπώματα!


Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα τεχνική για την καταπολέμηση του εγκλήματος που θα έκανε ακόμα και τον Σέρλοκ Χολμς υπερήφανο. Με τη μέθοδο αυτή η αστυνομία έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει δακτυλικά αποτυπώματα ακόμα και σε σφαίρες τις οποίες έχει σκουπίσει ένας εγκληματίας προκειμένου να κρύψει τα ίχνη του. Η τεχνική δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Forensic Sciences. Οι αρχές σε Βρετανία και τις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τη μέθοδο για να μελετήσουν ξανά
τρεις ξεχασμένες υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας αμερικανικής διπλής δολοφονίας, με την αστυνομία να είναι αισιόδοξη πως θα κατορθώσει να τις εξιχνιάσει τελικά με τη χρήση της νέας τεχνικής.
Ο φυσικός που ανέπτυξε την τεχνική, Dr John Bond από το Πανεπιστήμιο του Leicester αναφέρει «πως ειδικά σε μία περίπτωση υπήρξαν αρκετά στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον εντοπισμό του παραβάτη». Η συμβατική μέθοδος λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων χρονολογείται από τις αρχές του 1900 και περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας χημικής αντίδρασης με τον ιδρώτα που μένει σε ένα αντικείμενο προκειμένου να δημιουργηθεί εικόνα διαθέσιμη για την αστυνομία. Όμως, εάν ένας εγκληματίας σκουπίσει τον ιδρώτα, τότε παραμένει στην επιφάνεια του αντικειμένου λίγη ποσότητα για τον προσδιορισμό της ταυτότητας με τη συμβατική μέθοδο και ουσιαστικά δεν είναι δυνατή η δημιουργία της απαραίτητης εικόνας.
Η νέα τεχνική επιτρέπει στην αστυνομία να διαλευκάνει ένα έγκλημα και να παράγει ένα δακτυλικό αποτύπωμα ακόμα κι αν δεν υπάρχει καθόλου ποσότητα ιδρώτα για να χρησιμοποιήσει. Οι βρετανοί εμπειρογνώμονες εστίασαν σε διαβρωμένα τμήματα, πλάτους τρίχας, που ο ιδρώτας αφήνει συχνά σε ορισμένα μέταλλα, στις σφαίρες και στις βόμβες. Καλύπτουν το μέταλλο με λεπτή σκόνη και εφαρμόζουν ισχυρή ηλεκτρική τάση 2500 βολτ που κάνει τη σκόνη να κολλήσει στις διαβρωμένες περιοχές, παράγοντας ένα πιθανό δακτυλικό αποτύπωμα. «Η πολύ λεπτή σκόνη κολλά μόνο στο μέταλλο όπου είναι διαβρωμένο, δηλ. μόνο στα σημεία όπου υπάρχει δακτυλικό αποτύπωμα σχηματίζοντας την απαιτούμενη εικόνα» καταλήγει ο Bond. Και συνεχίζει: «Η τεχνική δεν είναι αλάθητη, ενώ μερικοί άνθρωποι δεν εκκρίνουν αρκετό άλας στον ιδρώτα τους για να διαβρώσουν το μέταλλο ώστε να δημιουργηθεί το αποτύπωμα. Αλλά για μερικές φαινομενικά αδιέξοδες περιπτώσεις μπορεί να παράσχει τα κρίσιμα στοιχεία και να δείξει το πρόσωπο που όπλισε ένα πυροβόλο όπλο που χρησιμοποιήθηκε σε ένα έγκλημα".

                                                                                ΠΗΓΗ: http://rc-cafe.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ