Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010

Κοντά στην πραγματικότητα ο “μανδύας ορατότητας” του Χάρυ Πότερ!


«O μανδύας αορατότητας» του Χάρυ Πότερ δεν βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα, χάρη στις επιστημονικές έρευνες σε Ελλάδα, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Τουρκία που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αυτό ανακοίνωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Τζόναθαν Τοντ, εκπρόσωπος της Επιτρόπου αρμόδιας για το ψηφιακό θεματολόγιο, Νέλι Κρους.

Με τη χρήση νανοτεχνολογίας οι επιστήμονες από τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο πέτυχαν να διαμορφώσουν τη ροή του φωτός, ανοίγοντας το δρόμο σε εξωτικές τρισδιάστατες συσκευές όπως «μανδύες αορατότητας», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής. Προς το παρόν, οι επιστήμονες έχουν επιτύχει να κάνουν αόρατα αντικείμενα μεγέθους μικρότερου από ένα χιλιοστόμετρο, αποδεικνύοντας, ωστόσο, την καταρχήν ορθότητα του επηρεασμού των οπτικών ιδιοτήτων των υλικών με τρόπους που μέχρι σήμερα θεωρούνταν αδύνατοι, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πρόκειται για το έργο PHOME (Φωτονικά Μετα-υλικά), στο οποίο εργάζονται ερευνητές από τρία ευρωπαϊκά πανεπιστημιακά ιδρύματα, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στην Ελλάδα, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούης στη Γερμανία, και το Imperial College στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου. Εταίρος στο έργο είναι και το Πανεπιστήμιο Bilkent στην Τουρκία, χάρη στην συμφωνία ερευνητικής σύνδεσης με την ΕΕ.
Οι ερευνητικές εργασίες για το έργο PHOME ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2008 και θα περατωθούν το 2011. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 1,88 εκατ. ευρώ, από τα οποία η Επιτροπή συνεισφέρει 1,43 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό έρευνας για Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών.
Ειδικότερα, οι ερευνητές σχεδίασαν και δημιούργησαν «φωτονικά μετα-υλικά» τα οποία επηρεάζουν τη συμπεριφορά των ακτίνων φωτός. Ο «μανδύας αορατότητας» συνίσταται από πολύ μικρές ράβδους διαμέτρου μόλις ολίγων εκατοντάδων νανομέτρων, οι οποίες εντάσσονται σε δομή που μοιάζει με σωρό από ξύλα. Οι ράβδοι τακτοποιούνται προσεκτικά ώστε να μπορούν να κάμψουν εν μέρει τα φωτεινά κύματα. Αλλάζοντας την ταχύτητα και την κατεύθυνση πορείας του φωτός, οι επιστήμονες μπορούν να κατευθύνουν τα φωτεινά κύματα γύρω από έναν όγκο μεγέθους μικρομέτρου έτσι ώστε ο όγκος να καθίσταται αόρατος στις τρεις διαστάσεις και σε μήκη κύματος φωτός παραπλήσια προς εκείνα που είναι ορατά από τον άνθρωπο.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι εργασίες των ερευνητών συνεχίζονται για να επεκταθεί το φαινόμενο στη ορατή περιοχή του φάσματος, ενώ τα αποτελέσματα αναμένονται τον Ιανουάριο.

                                                                                   ΠΗΓΗ: http://www.newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ