Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010

Απεργίες και βίαιες διαδηλώσεις στην Ευρώπη

Με ή χωρίς Μνημόνιο οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη ξεσηκώνονται. Ποτέ ο δρόμος της λαϊκής δυστυχίας και φτώχειας που προωθούν οι αστικές κυβερνήσεις τους δεν θα μπορέσουν να πείσουν τα λαϊκά στρώματα ότι είναι μονόδρομος «εθνική αναγκαιότητα» και τα σχετικά. Προσπαθούν –όπως και ο ΓΑΠ- να τρομοκρατήσουν τον λαό κορυφώνουν την κινδυνολογία ξεκαθαρίζοντας στο λαό ότι δεν έχουν «πρακτικά» κανένα περιθώριο ελιγμών για να ελαφρύνουν τα μέτρα λιτότητας. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αυτή η τακτική τους είχε αποτελέσματα, αλλά ήταν ζήτημα χρόνου να αναστραφεί η κατάσταση. Το βλέπουμε τώρα σε μια σειρά χώρες. Στην Πορτογαλία, την Ιταλία, και την Αγγλία.

Παραθέτουμε ένα καλό φωτορεπορτάζ που υπογράφει η Κίττυ Ξενάκη στα σημερινά «ΝΕΑ»:


 ΕΦΟ∆Ο ΣΤΟ κτίριο της Γερουσίας επιχείρησε στην Ιταλία οµάδα φοιτητών που διαδήλωναν κατά της µεταρρύθµισης στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση την οποία προωθεί η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.


Φορώντας κράνη ή έχοντας καλυµµένα τα πρόσωπά τους µε κουκούλες, οι φοιτητές κατάφεραν να σπάσουν το φράγµα ασφαλείας και να µπουν στον προθάλαµο του κτιρίου. Οι αστυνοµικοί που είχαν αναλάβει να τους εµποδίσουν, κατάφεραν σχεδόν την τελευταία στιγµή να κλείσουν την ξύλινη πόρτα που οδηγεί στην αίθουσα της Γερουσίας. Οι φοιτητές ξέσπασαν την οργή τους µε µια βροχή από αυγά και καπνογόνα που είχαν στόχο τους αστυνοµικούς και το κτίριο. Μετά την έφοδο στη Γερουσία, οι φοιτητές κατευθύνθηκαν προς το Πάνθεον και τη βία Πλεµπίσιτο, η οποία οδηγεί στη ρωµαϊκή κατοικία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, χωρίς όµως να καταφέρουν να περάσουν το αστυνοµικό τείχος. «Τα κορίτσια του Μπερλουσκόνι τα αφήνετε να περάσουν, τους φοιτητές τους σταµατάτε», διαµαρτυρήθηκαν κάποιοι από τους διαδηλωτές στους αστυνοµικούς.

Σύµφωνα µε τα ιταλικά µέσα ενηµέρωσης, ένας φοιτητής συνελήφθη και τουλάχιστον δέκα τραυµατίστηκαν ελαφρά σε συµπλοκές µε αστυνοµικούς. Το πανεπιστήµιο της Ρώµης «La Sapienza» τελεί υπό κατάληψη εδώ και µερικές ηµέρες. «∆ιαδηλώνουµε για να ζητήσουµε από τις πολιτικές δυνάµεις να σταµατήσουν αυτήν την ανόητη µεταρρύθµιση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του συντονιστικού οργάνου των φοιτητών. Το νοµοσχέδιο προβλέπει άγριο ψαλίδι στα κονδύλια για την έρευνα και συγχωνεύσεις µικρών πανεπιστηµίων, ενώ πρόκειται να τεθεί σήµερα προς ψήφιση στη Βουλή. Φοιτητές στο westminister, Λονδίνο διαδηλώνουν κατά της αύξησης των διδάκτρων, 24/11/2010


ΓΙΑ ∆ΕΥΤΕΡΗ φορά µέσα σε 15 ηµέρες, χιλιάδες βρετανοί φοιτητές διαδήλωσαν χθεςστους δρόµους του Λονδίνου (αλλά και του Μπρίστολ, τουΛίβερπουλ, τουΣέφιλντ,τουΛιντς, του Κέµπριτζ...) κατάτων σχεδίων της κυβέρνησης Κάµερον να τριπλασιάσει από το 2012 τα δίδακτρα των πανεπιστηµίων. Τα βίαια επεισόδια ήταν και πάλι στο πρόγραµµα.

Τουλάχιστον δύο αστυνοµικοί τραυµατίστηκαν στο Λονδίνο, ενώ συνολικά 29 διαδηλωτές συνελήφθησαν. Εξω από το Φόρεϊν Οφις, οι κάµερες κατέγραψαν τη δραµατική διάσωση ενός ακόµα αστυνοµικού – που έδειχνε να έχει πέσει κάτω λιπόθυµος από χτύπηµα – από συναδέλφους του. «Ούτε αν, ούτε αλλά, ούτε περικοπέςστις δαπάνες για την παιδεία», φώναζαν οι διαδηλωτές, ανάµεσά τους και µερικοί µαθητές σχολείου, πραγµατοποιώντας πορεία από την πλατεία Τραφάλγκαρ προς το Κοινοβούλιο. Κάποιοι βανδάλισαν στάσεις λεωφορείων και τηλεφωνικούς θαλάµους. Αλλοι επιτέθηκαν σε ένα σταθµευµένο βαν της αστυνοµίας, σπάζοντας τα παράθυρα, γράφοντας επάνω συνθήµατα και τελικά κλέβοντας από µέσα «αστυνοµικέςστολές και εξοπλισµό».

Οι διαδηλωτές επεχείρησαν να σπάσουν τον αστυνοµικό κλοιό έξω από το υπουργείο Εξωτερικών· το ίδιο επεχείρησαν λίγο αργότερα να κάνουν κοντά στην Ντάουνινγκ Στριτ – και στις δύο περιπτώσεις απωθήθηκαν από τους χιλιάδες αστυνοµικούς. Ιδιαίτερα έντονη ήταν χθες η παρουσία της αστυνοµίας πέριξ του αρχηγείου των Φιλελεύθερων ∆ηµοκρατών, του κυβερνητικού εταίρου των Τόρις. Το κόµµα έχει γίνει κόκκινο πανί για τους φοιτητές, µιας και υποσχόταν προεκλογικά να καταργήσει τα δίδακτρα των πανεπιστηµίων.«Λυπάµαι πολύ που αναγκάστηκα να αθετήσω την υπόσχεσή µου»,επανέλαβε την Τρίτη ο ηγέτης τους και αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, Νικ Κλεγκ. Οι δηµοσιογράφοι τον ρώτησαν πώς νιώθει που βλέπει τους φοιτητές να καίνε στους δρόµους οµοιώµατά του: «Αρχίζω να γίνοµαι χοντρόπετσος», απάντησε εκείνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ