Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΟ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ

ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ

Στο στόχαστρο το επιτελείο του πρωθυπουργού για τις επιλογές του, που οδήγησαν στην κατάρρευση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ
Σε δεινή κρίση στρατηγικής βρίσκεται ο Γιώργος Παπανδρέου, παρά τη δήλωση που έκανε τη νύχτα της πρώτης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών, με την οποία υποτίθεται ότι ξεμπέρδεψε με το θέμα των πρόωρων εκλογών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ελάχιστοι, ακόμα και εντός του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, έχουν πειστεί ότι δεν θα πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές. Και πολύ περισσότερο βέβαια δεν έχουν πειστεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και οι αγορές.
Αντίθετα, οι εκτιμήσεις που επικρατούν και συζητούνται, και μάλιστα και ανεξάρτητα απ' το αποτέλεσμα του σημερινού, δεύτερου γύρου, συγκλίνουν στα εξής:
• Το ζήτημα των πρόωρων εκλογών είναι ανοιχτό, μέχρι τον Μάρτη, οπότε, αν γίνουν εκλογές, θα πραγματοποιηθούν με λίστα, κάτι που βολεύει και τον Παπανδρέου και τον Σαμαρά.
• Βεβαίως, παράλληλα ανοιχτό είναι και το σενάριο μιας συγκυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με κόμματα που έχουν ψηφίσει το Μνημόνιο (ΛΑΟΣ, κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη) ή συνεργάζονται με το κυβερνών κόμμα (Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη), αν και η «τρόικα» και ο ξένος παράγοντας, καθώς και το σύστημα διαπλοκής στην Ελλάδα, επιθυμούν σφόδρα τη συμμετοχή σε μια τέτοια κυβέρνηση και της ΝΔ....

• Ουσιαστικά, υπογραμμίζουν αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν καλά πρόσωπα και παρασκήνιο, ο Γιώργος έχει ήδη τεθεί υπό προθεσμία, αφού οι εξελίξεις μπορεί ανά πάσα στιγμή να οδηγήσουν είτε προς τη μια, είτε προς την άλλη κατεύθυνση και να είναι ανεξέλεγκτες, ανεξάρτητα απ' την όποια τακτική του πρωθυπουργού, αφού περί στρατηγικής πλέον δεν μπορεί να γίνει σοβαρός λόγος.
Και τα κομβικά στοιχεία που οδηγούν σε ένα τέτοιο συμπέρασμα είναι τα εξής:
• Η τραγική κατάσταση της οικονομίας, που διαρκώς επιδεινώνεται και οδηγεί αναπόφευκτα σε νέα, ακόμα πιο σκληρά μέτρα απολύσεων, φτώχειας, κοινωνικής περιθωριοποίησης πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Τη στιγμή που η ύφεση διαρκώς εντείνεται, η κυβέρνηση δεν πιάνει κανένα στόχο για τα έσοδα, η ανεργία έχει γίνει ο μέγιστος κοινωνικός εφιάλτης, γενικά δεν πιάνει τους στόχους που έχει θέσει, τα πράγματα γίνονται ανεξέλεγκτα.
• Μέσα σ' αυτό το κλίμα ο Γιώργος κινείται με το «βλέποντας και κάνοντας». Και το ενδεχόμενο των εκλογών μέχρι τον Μάρτη είναι ορθάνοιχτο. Εκτός αν στο μεταξύ προκύψουν ανεξέλεγκτες εξελίξεις, τονίζουν οι γνωρίζοντες, υπαινισσόμενοι ακόμα και μια ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη, που μπορεί να φέρει πιο κοντά το ενδεχόμενο της -κάποιας μορφής- συγκυβέρνησης.
• Η μείωση της υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφοράς, που τώρα εκτιμάται γύρω στις 2 μονάδες, έναντι των 10,5 μονάδων των εκλογών του 2009.
Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο στάτους του «Γιώργου υπό προθεσμία», στο ότι το επόμενο διάστημα, ως την άνοιξη του 2011, είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τις πολιτικές εξελίξεις και στο ότι τα πάντα είναι ανοιχτά.
Μια μεθόδευση που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός, εφόσον πάει σε πρόωρες εκλογές, είναι ο νέος εκλογικός νόμος.
Με δεδομένο ότι υπάρχουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν μια κάποια παραλλαγή του λεγόμενου «γερμανικού μοντέλου», αυτό μπορεί να το αξιοποιήσει ο Γιώργος για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, αφού μάλιστα έχει δηλώσει πως για το θέμα αυτό τίθεται εκ των πραγμάτων ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.
Αλλά έτσι κι αλλιώς μεθοδεύσεις μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορες, εφόσον καταλήξει εκεί.

Τσακισμένος ψυχολογικά ο Γιώργος...
«Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών τον έχει τσακίσει ψυχολογικά», τόνιζε χαρακτηριστικά στο «ΠΑΡΟΝ» συνεργάτης του Γιώργου.
Στοιχειοθέτησε άλλωστε την πρώτη πολιτική του ήττα μετά το 2007, ήταν ένα αποτέλεσμα που δεν το περίμενε. Εκτιμούσε ότι ο εκβιασμός που άσκησε στον ελληνικό λαό θα είχε καλύτερα αποτελέσματα. Όταν μάλιστα του επισημάνθηκε ότι η διαφορά έχει συρρικνωθεί πολύ και κινείται πέριξ των 2 μονάδων, πολλοί συνεργάτες του φοβήθηκαν ότι θα πάει τελικά σε εκλογές, αφού οι διαρροές που έκαναν τα «μηχανάκια» του πριν από τον πρώτο γύρο συνέκλιναν στο ότι αν η υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφορά είναι κάτω από 4 μονάδες, τότε αναπόφευκτα η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.
Τελικά όμως δικαιώθηκαν όσοι έκαναν λόγο για μια μεγάλη μπλόφα. Με αποτέλεσμα τώρα να γίνεται λόγος για:
- Πολιτική περιπέτεια, στην οποία έχει πλέον μπει η χώρα μετά την οικονομική.
Μάλλον, ως αποτέλεσμα της οικονομικής και της προφανέστατης αδυναμίας της κυβέρνησης να την ελέγξει στοιχειωδώς, θα μπορούσε κάποιος να προσθέσει.
Και άπαντες κάνουν λόγο για σοβαρότατα λάθη, τα οποία οδήγησαν στο αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής και στη συρρίκνωση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ, με συνεπακόλουθο και τη μεγάλη κρίση στρατηγικής. Μάλιστα είναι πολύ μεγάλες και οι εντός του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης ενστάσεις, αμφισβητήσεις, διαμαρτυρίες για τα όσα προηγήθηκαν.
Και είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια αυτές οι αμφισβητήσεις, είτε ως προς τη στρατηγική των αυτοδιοικητικών εκλογών, είτε ως προς γενικότερα πολιτικά θέματα και τους χειρισμούς ακόμα και κορυφαίων υπουργών.
Και μάλιστα από υπουργούς όπως ο Χάρης Καστανίδης, η Λούκα Κατσέλη, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Πάνος Μπεγλίτης, από στελέχη όπως ο Απόστολος Κακλαμάνης κ.ά.
Βέβαια, τους επέβαλαν τελικά σιωπή, εν όψει του δεύτερου γύρου, αλλά οι εντυπώσεις έμειναν.
Και... από αύριο θα συνεχίσουν να βαράνε τα όργανα, θα συνεχιστούν οι διαφοροποιήσεις και οι αμφισβητήσεις.

Καταρρέει και το επιτελείο του Γιώργου!
Και μάλιστα αυτές οι αμφισβητήσεις θα περιλάβουν και το στενό επιτελείο του Γιώργου, το οποίο ελάχιστοι μέχρι σήμερα τολμούσαν να αγγίξουν.
Στελέχη όπως ο Γιάννης Ραγκούσης ή ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα δεχθούν τη σοβαρότερη κριτική, αφού σ' αυτούς βασικά χρεώνεται η ανερμάτιστη στρατηγική των τελευταίων εβδομάδων.
Μάλιστα, δεν λείπουν και εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες:
- Είναι πολύ πιθανό ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου να θυσιαστεί προκειμένου να πείσει ο πρωθυπουργός ότι θα αλλάξει μείγμα οικονομικής πολιτικής ή για να του χρεωθούν όλες οι μέχρι σήμερα αποτυχίες στην οικονομική πολιτική, που δεν είναι και λίγες...
Ενώ στον Γιάννη Ραγκούση προσωπικά χρεώνεται η καταστροφική πόλωση με την Αριστερά και ιδίως με το ΚΚΕ, μεταξύ πρώτου και δευτέρου γύρου, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιηθούν οι έτσι κι αλλιώς εξαιρετικά λίγες δυνατότητες του ΠΑΣΟΚ για συμμαχίες εν όψει δευτέρου γύρου.
Σε κάθε περίπτωση είναι πια κοινή η εκτίμηση ότι:
• Το «σύστημα Γιώργου», αν δεν έχει εντελώς απομυθοποιηθεί, πάντως έχει φτάσει στα όριά του πλέον!
«Όλοι αυτοί θα τον αφήσουν να φάει τη χλέμπα και να καταστραφεί, αν δεν το καταλάβει ο Γιώργος και δεν λάβει άμεσα μέτρα», τονίζουν παλιά και έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας μάλιστα και το εξής εξαιρετικά ενδιαφέρον:
- Με τον εκβιασμό, στον οποίο κάποιοι ολέθριοι σύμβουλοι τον οδήγησαν, «πέτυχαν» να καταστραφεί ακόμα και το διεθνές προφίλ του, που ήταν έως πρόσφατα η μεγάλη παρακαταθήκη του...
Και μάλιστα τώρα που αυτό το προφίλ θα ήταν πολύ χρήσιμο, εν όψει νέων δραματικών εξελίξεων στην οικονομία...

Και λάθη σε πρόσωπα
Φυσικά πέραν των άστοχων στρατηγικών, υπάρχουν και τα πρόσωπα, τα οποία ειδικά σε αυτοδιοικητικές εκλογές παίζουν σημαντικό ρόλο.
Και έγιναν τραγικά λάθη και σε επίπεδο προσώπων, υπογραμμίζουν στελέχη της Ιπποκράτους και της κυβέρνησης. Με αποτέλεσμα το ήδη βαρύ για την κυβέρνηση κλίμα να επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο. Και σε πολλές περιπτώσεις να έχουμε και τραγελαφικά αποτελέσματα...
Αναφέρονται ως χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα ο Αργύρης στην Ήπειρο, ο οποίος έχει μεν θετικό προφίλ, αλλά συνάμα και του «κουρασμένου» πολιτικού, ο οποίος δεν μπορεί να σηματοδοτήσει το αύριο.
Ή ο Παπατόλιας, στη Θεσσαλία, αφού ήσαν πολλοί αυτοί οι οποίοι επεσήμαιναν ότι χρειάζεται υποψήφιος απ' τον μεγαλύτερο νομό της περιφέρειας, τη Λάρισα. Για να μην πάμε σε περιπτώσεις σαν αυτές του Λαλένη στο Περιστέρι, ο οποίος στον πέμπτο δήμο της χώρας δεν κατάφερε καν να μπει στον δεύτερο γύρο! Και τέτοιες περιπτώσεις καταγράφονται ουκ ολίγες...
ΠΗΓΗ: http://www.paron.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ