Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

“Άναψε” φωτιές η εισήγηση για το Μνημόνιο

Τα ομαδικά πυρά του ΔΣΑ, της ΑΔΕΔΥ, της ΕΣΗΕΑ, συνταξιούχων και άλλων φορέων δέχθηκε η εισηγήτρια του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μαίρη Σάρπ, η οποια πρότεινε να κριθεί συνταγματικό το Μνημόνιο, με το σκεπτικό ότι «οι περικοπές μισθών και συντάξεων δικαιολογούνται από λόγους δημοσίου συμφέροντος και σε κάθε περίπτωση «υπήρξε πρόνοια οι μισθοί και οι συντάξεις να διατηρούνται σε βιώσιμα επίπεδα»...


«Ποια είναι τα βιώσιμα επίπεδα μισθών και συντάξεων που λέτε; Τα 500 και τα 600 ευρώ;», αντέτεινε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Παξινός κατά την πολύωρη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη των μέτρων του Μνημονίου.

«Η εισήγηση, που άκουσα είναι ένα πολιτικό κείμενο που ασχολείται με τα spreads. Δεν άκουσα καμία απολύτως αναφορά στα νομικά κείμενα των συμφωνιών του δανεισμού. Άκουγα την εισήγηση και νόμιζα ότι είμαι στη Βουλή. Όποια κι αν είναι η απόφασή σας θα συνεχίσουμε….», διεμήνυσε ο κ. Παξινός. Και συνέχισε: «Μας μιλήσατε για εμπέδωση φορολογικής συνείδησης, ποια φορολογική συνείδηση; εδώ μπορείς να πας φυλακή για ένα ευρώ. Με το νόμο 3845/10 δίδεται το πράσινο φως στον υπουργό Οικονομικών να υπογράφει μόνος του μνημόνια, συμφωνίες, να υποκαθιστά δηλαδή με μια υπογραφή του την νομοθετική, την εκτελεστική, ακόμα και τη δικαστική εξουσία. Η συνείδησή μου δεν το ανέχεται αυτό. Δεν μπορεί ενός ανθρώπου η υπογραφή να δεσμεύει ολόκληρες γενιές. Αν αυτό δεν είναι υπέρβαση και κατάχρηση εξουσίας τι είναι;».

Από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ η δικηγόρος Μαρία Τσίπρα ανέφερε πώς «ουσιαστικά οι εταίροι μας με όσα ζητούν ως μέτρα για την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων υπερέβησαν τις αρμοδιότητές τους και όσα προβλέπουν οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης. Είναι σίγουρο ότι τα μέτρα αυτά παραβιάζουν το δικαίωμα στην περιουσία. Με τρομάζει ο όρος «βιώσιμα επίπεδα» για το κόψιμο μισθών και συντάξεων γιατί δεν ξεκαθαρίζει ποια είναι αυτά τα όρια. Τρομακτικό επίσης είναι ότι δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός για την ισχύ των μέτρων. Δεν περικόπτουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα αλλά καταργούν».
ΠΗΓΗ: NEWSBOMB

Τα υπομνήματα των προσφευγόντων θα υποβληθούν μέχρι τον Ιανουάριο και θα ακολουθήσει η απόφαση της Ολομέλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ