Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Οι πολίτες δεν πληρώνουν τις τράπεζες!

Η φτώχεια, θέλει...καλοπέραση! Δόσεις των δανείων, μένουν απλήρωτες. Οι τράπεζες είναι πλέον σε απόγνωση, αφού βλέπουν ότι τα περισσότερα δάνεια των ιδιωτών κυρίως, είτε καταναλωτικά είναι αυτά, είτε στεγαστικά, βρίσκονται στο «κόκκινο», καθώς οι δόσεις ή καθυστερούν, ή δεν πληρώνονται καθόλου!...

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τραπεζικές πηγές, «είναι λες και οι δανειολήπτες έχουν δημιουργήσει ένα άτυπο κίνημα μη πληρωμής των δανείων. Αν δεν ήμασταν στα πράγματα, θα νομίζαμε ότι όλο αυτό είναι συντονισμένο. Και η εξήγηση είναι, ότι όλοι αυτοί, προσδοκούν στη διαγραφή δανείων με την εφαρμογή του νόμου για τη ρύθμιση των χρεών των νοικοκυριών. Οι ιδιώτες πιστεύουν ότι κανένας δεν θα βγάλει το σπίτι του στο σφυρί . Ενδεικτικά από τους ιδιώτες που έχουν κάνει αίτηση να ενταχθούν στον νόμο για ρύθμιση χρεών, μόνο ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 10% ως 30% -ανάλογα με την τράπεζα- είναι ενήμερο, δηλαδή εξυπηρετεί κανονικά τα δάνειά του».

Εκείνο, όμως, που προβληματίζει περισσότερο τους τραπεζίτες, είναι το ποια θα είναι η εικόνα του νέου έτους, καθώς εκτιμούν ότι η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη, άρα αντίστοιχα θα αυξηθεί και η δυσκολία του κόσμου στην αποπληρωμή των δανείων.

«Κάτι τέτοιο, θα ήταν απειλή για όλο το τραπεζικό σύστημα», λένε.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, οι καθυστερήσεις στο τέλος του έτους θα ξεπεράσουν το 10% . Οι πιο απαισιόδοξοι κάνουν λόγο για καθυστερήσεις της τάξεως του 12% το 2011, που αντιστοιχεί σε δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ.

Οι περισσότερες τράπεζες, βέβαια, προχωρούν σε αναπροσαρμογή του χρέους των δανειοληπτών, σε ρυθμίσεις οφειλών και σε περιόδους «χάριτος», αφού βλέπουν ότι δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα, για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Έτσι σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το 10% των στεγαστικών δανείων, έχει αναχρηματοδοτηθεί, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το 20% των καταναλωτικών.

Ίδια εικόνα παρατηρείται και στις πιστωτικές κάρτες, ενώ το μόνο παρήγορο μέχρι τώρα για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, είναι μόνο τα επιχειρηματικά δάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ