«Σύντροφοι» σήμερα κάρφωσαν άλλο ένα καρφί στο φέρετρο της αδιέξοδης πολιτικής σας!...
Γράφει ο Δευκαλίων
Άρχισε σήμερα στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας την Σεούλ, η σύνοδος των ηγετών του G20. Μοναδικό θέμα της συνόδου η διαμόρφωση των νομισματικών ισοτιμιών μεταξύ των κυριοτέρων διεθνών νομισμάτων μέσω των οποίων διεξάγονται οι διεθνείς εμπορικές συναλλαγές.
Ουσιαστικά, σε αυτήν την σύνοδο του G20 κρίνεται εν πολλοίς και το μέλλον της παγκοσμιοποίησης. Εφ’ όσον οι ηγέτες του G20 συμφωνήσουν σε ένα σταθερό διεθνές σύστημα ελέγχου των ισοτιμιών τότε θα έχουμε νομισματικό πόλεμο. Εάν όμως προκριθούν εθνικές λύσεις, δηλαδή η κάθε κεντρική τράπεζα να υιοθετεί και να εφαρμόζει νομισματική πολιτική που συμφέρει και ευνοεί την εγχώρια βιομηχανία τότε ο νομισματικός πόλεμος ξεκινάει και επίσημα.
Οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η Ιαπωνία, έχουν επιλέξει εδώ και πολύ καιρό τον δρόμο τους. Σχεδόν μηδενικά επιτόκια δανεισμού, τύπωμα σε τακτά χρονικά διαστήματα φρέσκου χρήματος, που υποτιμά τα εθνικά νομίσματα έναντι του κυριότερου βιομηχανικού εμπορικού ανταγωνιστή, που είναι οι βιομηχανικές χώρες της ΕΕ. Με αυτό τον τρόπο (υποτιμημένο νόμισμα έναντι του ευρώ) προωθούν τις εξαγωγές τους.
Η Κίνα και οι υπόλοιπες χώρες της Νότιο Ανατολικής Ασίας, επίσης έχουν διαλέξει τον δικό τους δρόμο. Κρατούν τα εγχώρια νομίσματα σε σταθερή και υποτιμημένη ισοτιμία με το δολάριο. Έτσι κάθε υποτίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, συνέπεια της εκτύπωσης φρέσκου χρήματος, υποτιμά και τα ασιατικά νομίσματα έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος. Μειώνονται με αυτόν τον τρόπο μαζί με τις τιμές των αμερικανικών προϊόντων και οι τιμές των ήδη φθηνών ασιατικών προϊόντων.
Οι βιομηχανικές χώρες της ΕΕ έχουν διαλέξει τον δικό τους δρόμο. Δεν τυπώνουν φρέσκο χρήμα σε αγαστή συμφωνία με την ΕΚΤ. Αναζωπυρώνουν όμως σε τακτά χρονικά διαστήματα και με διάφορες προφάσεις την δημοσιονομική κρίση των ευάλωτων δημοσιονομικά χωρών της ΕΕ. Υποδαυλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον φόβο των επενδυτών για την τύχη του ευρωπαϊκού νομίσματος πετυχαίνουν να υποτιμήσουν το ευρώ έναντι του δολαρίου και κατά συνέπεια να μειώσουν στις διεθνείς εμπορικές αγορές τις τιμές των προϊόντων τους.
Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, η καγκελάριος της Γερμανίας πρότεινε στην τελευταία σύνοδο της ΕΕ την συμμετοχή και ιδιωτών επενδυτών στο ρίσκο μίας αναδιάρθρωσης χρέους χώρας της ΕΕ που αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα δημοσιονομικά προβλήματα (έχει πρακτικά χρεοκοπήσει). Σήμερα και η Γαλλίδα Υπουργός Οικονομικών κ. Λαγκάρντ συντασσόμενη με τις Γερμανικές θέσεις δήλωσε «στις ζημιές και τα κέρδη πρέπει να συμμετάσχουν όλοι οι μέτοχοι». Δηλαδή και οι ιδιώτες πρέπει να αναλαμβάνουν το ρίσκο μίας κρατικής χρεοκοπίας. Ποίος όμως ιδιώτης-επενδυτής θα κρατήσει στο χαρτοφυλάκιο του κρατικά ομόλογα μίας υποψήφιας προς χρεοκοπία χώρας του Ευρώ-γκρούπ, της οποίας το δημόσιο χρέος δεν είναι εγγυημένο από την ΕΕ. Κανένας. Γι’ αυτό τα spread των κρατικών ομολόγων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας εκτινάχτηκαν στα ύψη.
Θα μου πείτε, κι εμάς τι μας νοιάζει, αφού το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος είναι εγγυημένο από τον μηχανισμό στήριξης;
Σωστά, αλλά με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα τηρεί τους όρους του περιβόητου μνημονίου. Ήδη οι όροι του μνημονίου, μετά την πρόσφατη αναθεώρηση του δημόσιου ελλείμματος του 2009, γίνονται πιο επαχθείς. Θα μπορέσει η Ελλάδα να τηρήσει τους νέους όρους; Τότε κανένα πρόβλημα θα συνεχίσει να εφαρμόζεται το μνημόνιο.
Εάν όμως δεν μπορέσει η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου να τηρήσει τους καινούργιους και πιο επαχθείς όρους; Τότε πολύ απλά θα πρέπει να κηρύξει χρεοκοπία και να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση. Το κόστος όμως της αναδιάρθρωσης σύμφωνα με την Γαλλίδα υπουργό οικονομικών θα το πληρώσουν και οι ιδιώτες μέτοχοι. Δηλαδή ποιοι στην συγκεκριμένη περίπτωση της Ελλάδας; Μα ΚΑΙ οι Έλληνες Τραπεζίτες που έχουν 92 δις ευρώ Ελληνικού Κρατικού Χρέους στα χαρτοφυλάκια τους.
Όταν η στήλη πρότεινε μετ’ επιτάσεως οργανωμένη και συγκροτημένη επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους το Φθινόπωρο, είχε λάβει υπ’ όψιν της όλα τα προαναφερόμενα που σήμερα λόγω της έλλειψης χρόνου, αφού ψηφίζεται σε λιγότερο από ένα μήνα ο προϋπολογισμός, γίνονται πιεστικά και ανυπέρβλητα προβλήματα.
Η Γαλλίδα Υπουργός Οικονομικών έστειλε το τελεσίγραφο. Ή παίρνετε τα νέα μέτρα, ή πηγαίνετε σε αναδιάρθρωση χρέους, που θα την πληρώσουν οι Έλληνες Τραπεζίτες.
Πιστεύει κανείς ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και η υπό αυτόν ηγετική ομάδα, θα τολμήσουν να θίξουν το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα; Μάλλον ΟΧΙ.
«Σύντροφοι» σήμερα κάρφωσαν άλλο ένα καρφί στο φέρετρο της αδιέξοδης πολιτικής σας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου