Σχεδόν σε καμία από τις εφορίες δεν υπάρχει αποθηκευτικός χώρος για τόσους πολλούς φακέλους, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις θα είναι ογκωδέστατοι, καθώς κάποιοι φορολογούμενοι θα στείλουν χιλιάδες αποδείξεις με μικροποσά, αφού δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν μεγάλες αγορές.
Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Ακόμη κι αν βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι για να μπουν οι φάκελοι με τις αποδείξεις που θα στείλουμε, όταν έρθει η ώρα του δειγματοληπτικού ελέγχου οι υπάλληλοι θα χρειαστούν πολλή ώρα για να ψάξουν μέσα στα δέματα να βρουν τα κατάλληλα. Εκτός εάν ο δειγματοληπτικός έλεγχος αυτή τη φορά δεν γίνει στους φορολογουμένους αλλά στους φακέλους. Αντί δηλαδή να ελέγξουν στην τύχη κάποια ΑΦΜ, να πάνε και να ελέγξουν στην αποθήκη κάποιους φακέλους αποδείξεων στην τύχη.
Εάν δεν γίνει αυτό, μάλλον το κράτος είναι πιθανότερο να έχει έξοδα, παρά έσοδα από το μέτρο των αποδείξεων. Εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες επιτήδειοι, γνωρίζοντας ότι είναι αδύνατον να ελεγχθούν μία προς μία όλες οι αποδείξεις από τους εφοριακούς υπαλλήλους, θα δηλώσουν ποσά αποδείξεων με τα οποία θα κατοχυρώνουν το αφορολόγητο και θα εξασφαλίζουν την επιπλέον μείωση φόρου που προβλέπει ο νόμος, χωρίς όμως τα ποσά αυτά να καλύπτονται στο σύνολό τους από τις αποδείξεις που θα αποστείλουν ταχυδρομικά.
Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους φορολογουμένους να ξαναγράψουν με στυλό τα στοιχεία των αποδείξεων που έχουν σβηστεί ή ξεθωριάσει από τον χρόνο, εξαιτίας του ότι έχουν τυπωθεί σε θερμικό χαρτί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου