Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Και των Bρετανών το αίμα, βράζει

Σκηνές χωρίς προηγούμενο για το Λονδίνο εκτυλίχτηκαν την Τετάρτη όταν φοιτητές εισέβαλαν στο κτίριο που στεγάζει την έδρα του Συντηρητικού Κόμματος αφού προηγουμένως είχαν σπάσει στην είσοδο υαλοπίνακες, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης ενάντια στον τριπλασιασμό των διδάκτρων στα πανεπιστήμια.
Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και διδάσκοντες συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο, άναψαν φωτιές στα πλακάτ που κρατούσαν και συγκρούστηκαν με την αστυνομία.
Μέσα στο κτίριο μπήκαν διαδηλωτές, ξήλωσαν μία κάμερα επιτήρησης του χώρου, χόρευαν πάνω σε γραφεία και έγραφαν συνθήματα στους τοίχους. Μερικοί μασκοφόροι κατάφεραν και ανέβηκαν μέχρι την οροφή και πέταξαν από εκεί έναν πυροσβεστήρα, σύμφωνα με πληροφορίες.
Νωρίτερα, οι διαδηλωτές είχαν επίσης περικυκλώσει και τα γραφεία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά αποχώρησαν.
Ωστόσο, τις βιαιότερες ενέργειες αποδοκίμασαν οι επικεφαλής της κινητοποίησης, αναφέρει το BBC.
Τα επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης τουλάχιστον 50.000 φοιτητών (κατά την αστυνομία ήταν λιγότεροι) ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τα δίδακτρα στις πανεπιστημιακές σχολές.
Τουλάχιστον 14 άτομα, αστυνομικοί και διαδηλωτές, τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Πολλοί επικρίνουν την αστυνομία γιατί η παρουσία της ήταν μικρή και δεν κατάφερε να αποτρέψει τα επεισόδια.
Η εισβολή των φοιτητών μεταδόθηκε μάλιστα απευθείας από τηλεοπτικά δίκτυα που κάλυπταν τη διαδήλωση.
Τα δίδακτρα για τους Ευρωπαίους και Βρετανούς φοιτητές στα πανεπιστήμια δεν μπορούνε να ξεπεράσουν τις 3.290 λίρες (περίπου 3.800 ευρώ) ανά φοιτητή και κατ’έτος. Ωστόσο, η κυβέρνηση σκοπεύει να επιτρέψει στα πανεπιστήμια να τα αυξήσουν έως και μέχρι τις 6.000 λίρες και σε ορισμένες «ειδικές περιπτώσεις» στις 9.000 λίρες. Την ίδια ώρα, τα κονδύλια για την ανώτατη εκπαίδευση περιορίζονται κατά 40% όπως και οι υποτροφίες, εκτός από όσες αφορούν τα μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ