Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Η ανάγκη για μια νέα σοσιαλιστική δύναμη

Από τον ΝΙΚΟ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΣΗ
Ας υποθέσουμε λοιπόν, ότι η τρόικα έρχεται αύριο στην Ελλάδα και καταθέτουν τις προτάσεις τους. Ποια θα είναι η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης; Μάλλον η συγκατάβαση. Και ποια θα είναι η αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας; Μάλλον το ξέσπασμα, διότι δεν είναι δυνατόν η ελληνική κοινωνία να δεχθεί και νέο κύκλο επώδυνων μέτρων, όσο και αν έχει καταλάβει την κρισιμότητα της κατάστασης. Και αυτό γιατί η υιοθέτηση των μέτρων "ανασυγκρότησης" της χώρας είναι "μονόπλευρη": Μόνο τα μεσαία και χαμηλά στρώματα πληρώνουν το μάρμαρο. Τα στρώματα δηλαδή που είναι η ραχοκοκκαλιά του συστήματος που λέγεται ελληνική κοινωνία και κατά συνέπεια του υποσυστήματός της, της ελληνικής οικονομίας. Αντίθετα, τα "μεγάλα ψάρια" είναι στο απυρόβλητο.
Ας δούμε όμως αυτά τα μέτρα πιο διεξοδικά: Αύξηση ΦΠΑ, μειώσεις μισθών, συντάξεων, διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και εργασιακός μεσαίωνας. Μέτρα αμιγώς αντί αναπτυξιακά σε μια χώρα που διψά για ανάπτυξη για να μπορέσει να βγει από την κρίση. Και όλα αυτά από μια κυβέρνηση που συνεχίζει να λέει ότι είναι σοσιαλιστική έστω και αν το πιστεύει μόνο αυτή.
Κακά τα ψέμματα: Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια κίνημα, πολλώ δε μάλλον σοσιαλιστικό. Το πολιτικό σύστημα και η Χώρα χρειάζονται μια γνήσια σοσιαλιστική δύναμη. Μια δύναμη που μπορεί να γεννηθεί μέσα από τις στάχτες του πραγματικού ΠΑΣΟΚ, όλων αυτών των στελεχών που έχουν μείνει (ανάμεσα σε αυτούς και ο γράφων) πιστοί στις ιδέες και τις αρχές της 3ης του Σεπτέμβρη. Λαϊκή Κυριαρχία- Εθνική Ανεξαρτησία. Σήμερα δε συμβαίνει κανένα από τα δύο: Ο λαός στις 4/10/2009 ψήφισε το ΠΑΣΟΚ για να υλοποιήσει ένα τελείως διαφορετικό πρόγραμμα από αυτό που εφαρμόζει σήμερα. Άρα δεν υπάρχει λαϊκή κυριαρχία. Επιπλέον, ούτε λόγος για Εθνική Κυριαρχία αφού τις ζωές μας πια καθορίζουν οι επιταγές των ψευτο- σοφών της τρόικας οι οποίοι, σαν καλοί τεχνοκράτες που σέβονται τους εαυτούς τους, βλέπουν μόνο νούμερα και στατιστικές και όχι ανθρώπους, οικογένειες και όνειρα.Οφείλουμε, όλοι όσοι θεωρούμε τους εαυτούς μας αριστερούς, σοσιαλιστές ή σοσιαλδημοκράτες να αναδείξουμε αυτή τη νέα γνήσια σοσιαλιστική, προοδευτική δύναμη η οποία θα ξαναφέρει την ελπίδα και την αυτοπεποίθηση στις ελληνίδες και στους έλληνες.
Μια νέα δύναμη που θα προχωρήσει στην δημιουργία νέου Συντάγματος πιο σύγχρονου και πιο δίκαιου. Που θα δώσει στην τοπική αυτοδιόικηση το ρόλο και τη θέση που της πρέπει. Μια δύναμη που θα εκμεταλλευτεί τους εθνικούς πόρους στο έπακρον με κύριο στόχο την αυτάρκεια της χώρας σε ενέργεια. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην ηλεκτρική ενέργεια και στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας αλλά και στα πετρέλαιά μας. Μια δύναμη που θα εφαρμόσει κεϋνσιανές πολιτικές όπου χρειάζεται και που θα αναπτύξει οικονομίες κλίμακας σε κρίσμους τομείς όπως ο τουρισμός και η ενέργεια. Που θα αναδείξει τα ελληνικά προϊόντα με τη δημιουργία συνεταιρισμών που θα αφήσουν τους μεσάζοντες στον παρελθόν. Επίσης, θα πρέπει να προστατευτεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας τομέων όπως η παραγωγή ενέργειας ( η διανομή θα μπορούσε να γίνεται και από ιδιώτες αλλά με αυστηρούς όρους), οι συγκοινωνίες και ένα μέρος του τραπεζικού συστήματος για καλύτερο έλεγχό του.
Πρέπει πλέον να απαλλαγούμε από τις δουλίες του παρελθόντος και να κοιτάξουμε μπροστα. Δε λέει βέβαια κανείς να φύγουμε από την ΕΕ αλλά να προσδιορίσουμε τα όρια της εθνικής μας κυριαρχίας πέραν των οποίων δε θα μπορεί να παρεμβαίνει η ΕΕ. Βέβαια, αυτό δεν μπορεί να γίνει με την υφιστάμενη σχέση Ελλάδας- ΕΕ. οπότε μια ειδική σχέση με την ένωση θα ήταν επιθυμητή. Μόνο μια σοσιαλιστική δύναμη μπορεί να μας οδηγήσει σε αυτή τη νέα εποχή.
Αυτές φυσικά είναι οι βασικές κατευθύνσεις. Τα επιμέρους θέματα θα πρέπει να συζητηθούν διεξοδικά και να καθοριστούν με πολύ μεγάλη σαφήνεια και προσοχή.
Η Ελλάδα και οι έλληνες έχουν και ελπίδα και μέλλον. Αρκεί να τους δώσει κάποιος την αρχή του μίτου. Θα τον ξετυλίξουν και θα φτάσουν στον προορισμό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ