Κυριακή, 6 Ιουνίου 2010

Τι προηγήθηκε της διάσπασης του Συνασπισμού...

Οι τοποθετήσεις, οι συσκέψεις, οι επιθέσεις και οι εκκλήσεις...
Πριν αποχωρήσει από το συνέδριο (και από τον Συνασπισμό) η Ανανεωτική Πτέρυγα υπό τον Φώτη Κουβέλη, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας κάλεσε την Ανανεωτική Πτέρυγα «να μην προχωρήσει σε βήματα που ανοίγουν δρόμους χωρίς επιστροφή» προκειμένου να αποφευχθεί η διάσπαση, ενώ δεν έκανε καμμία ουσιώδη αναφορά για απεμπλοκή του Συνασπισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως ζήτησε ο κ. Κουβέλης. Εμμεσα αναφερόμενος στον κ. Αλαβάνο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι από αύριο θα αναλάβει πρωτοβουλία και θα στείλει ένα καθαρό μήνυμα ότι όσοι σχεδιάζουν να εγκλωβίσουν το κόμμα σε παιχνίδια εσωτερικού ανταγωνισμού θα πάρουν το μήνυμα ότι «τα παιχνίδια τελειώνουν εδώ». Και αναφερόμενος πάλι στον κ. Αλαβάνο πρόεσθεσε «να μας πούν αν επιθυμούν να τους καλούμε ως πρώην προέδρους κομμάτων ή ως αρχηγούς άλλων κομμάτων» ενω συμπλήρωσε ότι «δεν περισσεύει κανείς παρά μόνο όσοι θέλουν να περισσεύουν» και διαβεβαίωσε ότι «από την Δευτέρα θα κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ δική μας υπόθεση».
Από χτες το απόγευμα, σε σύσκεψη στελεχών της Ανανεωτικής Πτέρυγας, αποφασίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία (320 υπέρ, 4 κατά, 2 λευκά) να αποχωρήσουν από συνέδριο αν δεν γίνονταν δεκτή η πρόταση που διατύπωσε χθες ο Φώτης Κουβέλης για απεμπλοκή του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ.Η απόφαση αυτή προκάλεσε αναστάτωση στο συνέδριο. Ο Δ. Παπαδημούλης κορυφαίος παράγων της Ανανεωτικής Πτέρυγας, ανεβαίνοντας στο βήμα του συνεδρίου απηύθυνε έκκληση για ενότητα.Απευθυνόμενος στον Α. Τσίπρα, του ζήτησε να κάνει ένα βήμα μπροστά στην σύνθεση και ένα βήμα πίσω στην αυτάρκεια. Απευθυνόμενος στον Φ. Κουβέλη, του ζήτησε να κάνει ένα βήμα μπροστά στην σύνθεση και ένα βήμα πίσω από την περιχαράκωση καθώς όπως είπε «δεν έχουμε την πολυτέλεια της διάσπασης του κόμματος», ενώ σημείωσε ότι «αριστερό είναι ο,τι ενώνει και όχι ο,τι διαιρεί». Εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Αλαβάνου λέγοντας ότι μέσα σε μία νύχτα μετατράπηκε από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ σε μέλος του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής.
Αμέσως μετά ανέβηκε στο βήμα ο Δ. Στρατούλης κορυφαίο στέλεχος του Αριστερού Ρεύματος και ένας από 30 που κατέθεσαν χωριστό κείμενο με επικεφαλής τον Π. Λαφαζάνη, ο οποίος με την σειρά του απηύθυνε έκκληση για ενότητα.
Ο κ. Στρατούλης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αναλάβει πρωτοβουλία για να αποτραπεί η διάσπαση του ΣΥΝ, ενώ αναφερόμενος στην διάσπαση του ΚΚΕ το 1991 είπε ότι ήταν μια τραυματική εμπειρία που η Αριστερά πληρώνει μέχρι σήμερα και πρόσθεσε ότι αν γίνει μια νέα διάσπαση θα την πληρώνει για τα επόμενα 20 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ