Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ οι πολιτικές της κυβέρνησης!

Συνέντευξη στον ΤΕΡΡΥ ΜΑΥΡΙΔΗ
Ο Βασίλης Οικονόμου δεν είναι ένας τυχαίος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Στη νεολαία ΠΑΣΟΚ από τα μαθητικά του χρόνια (ΠΑΜΚ), αργότερα στέλεχος της ΠΑΣΠ και Μέλος του Κ.Σ. της Νεολαίας, ως ένας εκ των ηγετικών φυσιογνωμιών της, ταυτισμένος με την ευρύτερη αριστερή πτέρυγα του Κινήματος, δεν ξάφνιασε όσους τον γνώριζαν με την απόφασή του να ψηφίσει «παρών». Ξάφνιασε όμως το γεγονός ότι βρέθηκε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας. Σήμερα, ανεξάρτητος βουλευτής, αλλά μέλος του ΠΑΣΟΚ και πάντα αριστερός, μιλά στη Blog για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, την απομάκρυνση της Κυβέρνησης από την ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ και τα μελλοντικά του σχέδια και κινήσεις στον πολιτικό στίβο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θα ήθελα να ξεκινήσουμε, λύνοντάς μου μια απορία. Γιατί στις τηλεοπτικές σας εμφανίσεις, μετά την αποπομπή σας από το ΠΑΣΟΚ, εμφανιστήκατε εμφανώς «μουδιασμένος» -ή ακόμα και μετανιωμένος- καθώς έγινε αντιληπτό ότι αποφασίσατε με βάση τη συνείδησή σας. Τελικά συνεχίζετε να τα έχετε καλά με τον εαυτό σας ή μετανιώσατε που βρεθήκατε εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ; Τα έχω πολύ καλά με τη συνείδησή μου. Οι χαμηλοί τόνοι που κράτησα, μπορεί να ερμηνεύτηκαν ως «μούδιασμα», αλλά σας διαβεβαιώνω ότι σίγουρα δεν είμαι μετανιωμένος. Είμαι σε ένα βαθμό απογοητευμένος, καθώς η διαγραφή μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αντίκειται στα όσα επιτάσσει το Σύνταγμα για τους Βουλευτές και το πώς αυτοί υποχρεούνται να τοποθετούνται με την ψήφο τους στα πλαίσια της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Επιπρόσθετα, είμαι απογοητευμένος από την πορεία των πραγμάτων, από την απομάκρυνση της Κυβέρνησης από την ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ, από την υιοθέτηση μέτρων που έρχονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις βασικές επιδιώξεις και τους στόχους του κινήματος. Το μεγαλύτερο βέβαια δυστύχημα είναι το γεγονός ότι οι ανησυχίες μου, οι προβλέψεις και οι φόβοι μου, επιβεβαιώνονται στην πορεία εκτέλεσης του μνημονίου συνεργασίας που αποδέχτηκε η Κυβέρνηση. Φαίνεται, επίσης, ότι πολλοί συνάδελφοι βουλευτές αρχίζουν τώρα να κατανοούν το τι ακριβώς ψήφισαν και τις συνέπειες που η εφαρμογή του μνημονίου θα έχει για τους Έλληνες. Ίσως ο τηλεοπτικός φακός τελικά να αποτύπωσε αυτή ακριβώς την απογοήτευσή μου.
Αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία μια τεράστια οργή για το πολιτικό σύστημα, το οποίο κατά πολλές απόψεις «παίζει τα ρέστα του». Πιστεύετε ότι φτάσαμε στο τέλος του μεταπολιτευτικού πολιτικού σκηνικού στη χώρα μας; Το σίγουρο είναι ότι το σύνολο της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου και του πολιτικού συστήματος, έρχεται πλέον αντιμέτωπο με την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα αυτή σίγουρα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που μας παρουσίαζαν οι κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών -ΠΑΣΟΚ και ΝΔ- και αναδεικνύονται πλέον με τραγικό τρόπο οι εγγενείς μας αδυναμίες, οι στρεβλώσεις και οι παθογένειες. Η αναγκαστική ανάδειξη των προβλημάτων που επιμελώς κρύβονταν από την κοινή γνώμη, οδηγεί αναπόφευκτα σε κοινωνικές διεργασίες και αλλαγές. Το πολιτικό σύστημα, το σημερινό παλαιοκομματικό σύστημα, δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο από τις κοινωνικές εξελίξεις. Μέσα από τις διεργασίες αυτές θα υπάρξουν συγκρούσεις με κατεστημένα συμφέροντα, με ξεπερασμένες νοοτροπίες, θα υπάρξουν πολιτικές ανακατατάξεις, κάποιοι πολιτικοί φορείς θα μεταλλαχθούν και κάποιοι θα εκλείψουν, αφού δε θα εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό. Το αν αυτό θα σημάνει και το τέλος του μεταπολιτευτικού πολιτικού σκηνικού και την εκ βάθρων αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης της πολιτικής, είναι κάτι που θα αποφασίσει η κοινωνία και το οποίο, αν θέλετε τη γνώμη μου, έρχεται με την ταχύτητα της χιονοστιβάδας... Οι ιστορικοί του μέλλοντος, έχοντας την απαραίτητη απόσταση από τα γεγονότα, θα κρίνουν αν οι αλλαγές που θα ακολουθήσουν είναι τέτοιες που θα σηματοδοτούν το τέλος της μεταπολίτευσης και το άνοιγμα ενός νέου και καλύτερου πολιτικού κύκλου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ